Mozgás, még ma kezdj el sportolni

A rendszeres testmozgást az egészséges életmóddal kapcsolta össze az elmúlt pár évtized, nem véletlenül. Ép testben ép lélek – tartja a mondás!

Tavaly a Rexona egy országos kampány keretein belül felmérte a magyarok sportolási szokásait, sajnos kiderült, hogy 60 százalékunk egyáltalán nem sportol rendszeresen, ez pedig számos kockázattal jár az egészségünket nézve. Számtalan helyen lehet olvasni a sport fontosságáról, az orvosok néha receptre is felírják, miért van az mégis, hogy sokan ennek ellenére sem mozognak egyáltalán? Jó, persze ez költői kérdés, jelen bejegyzés nem arra hivatott, hogy megfejtsem ezt a rejtélyt.

Szerencsére már kutatások is megerősítették, hogy a rendszeresen végzett sportnak jótékony hatása van az endós betegek esetében is. Megállapították például, hogy 76%-al csökkenthetjük a petefészekciszta kialakulását, ha hetente 3-4 alkalommal magas intenzitással sportolunk. Ebbe a kategóriába tartozik a legalább 30 percig tartó futás, kocogás, úszás. Ennek magyarázata, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti az ösztrogéntermelést. Az ösztrogén (női nemi hormon) kulcsszereplő az endometriózis kialakulásában. Az endometriózis legtöbb jelenlegi kezelése az ösztrogén termelését próbálja csökkenteni a női szervezetben, hogy enyhítse a tüneteket. Eszerint a nézet szerint, ha megfelelő szint alá csökken az ösztrogén, akkor az endometriózisos szövetek nem képesek fennmaradni.

Bárhogyan is van, ha jól érezzük magunkat sport közben és sport után, az már egy megfelelő indok arra, hogy kimenjünk akár ősszel is, hogy rójuk a köröket, vagy a kedvünk szerinti mozgásformát válasszuk. Egyedül a menstruáció alatti intenzív sporttal érdemes csínján bánni, ugyanis egyes kutatók szerint fokozhatja a szervezeten belüli káros reakciókat.

Kolorline - Életmód - A jóga jótékony hatásai

Én műtét után állok, így még a pihenésé, regenerálódásé a főszerep, de már elkezdtem egy kimondottan endometriózisosoknak szóló jógasort végezni, ami a megfelelő bemelegítéssel együtt segít átmozgatni a sok fekvés következtében elgémberedett végtagokat. A jógával pedig nyugalmunkért, ellazultságunkért tehetünk sokat, amik mind segítségünkre lehetnek betegségünk kapcsán.

Kinek milyen sport vált be? (és ez nem költői kérdés)

 

Képek: testudatos-taplalkozas.hu és korolline.hu

Ajánlás: jógapózok az endometriózis kezelésére: http://8het.hu/cikk/5-hatekony-joga-aszana-az-endometriozis-kezelesere

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr3716235430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia