A kovászos kenyér illata
…és emészthetősége

Még javában a vírushelyzet előtt, egy éve ajándékoztam meg férjemet egy kovászos kenyér tanfolyammal (azóta is azt mondja, ez volt élete legjobb ajándéka, szóval fel van kötve a gatyám a továbbiakra nézve), így 2020 januárja óta az otthonunkat hetente legalább kétszer átjárja a frissen sütött kenyér illata! (Bolti kenyeret azóta csak kétszer ettünk kényszerűségből)

Érdekes módon azt tapasztaltam, hogy a kovászos kenyér jól emészthető, nem okoz puffadást és semmilyen kellemetlen tünetet, mint a bolti pékáruk. Egyrészt azért, mert én készítem és pontosan tudom, hogy mi kerül bele: kovász (amit férjemmel nevelgetünk), víz, jó minőségű liszt, só és esetenként laktózmentes joghurt vagy olivaolaj.

A másik oka az izgalmas, lassú folyamatokban keresendő, ami miatt a kenyérkészítés egy több napos program.

A kovászban lévő baktériumok segítenek lebontani a lisztet, ami miatt így könnyebben emészthető és magasabb tápértékű kenyér a végeredmény. A fermentáció során olyan folyamatok mennek végbe a tésztában, amik tulajdonképpen előemésztik a glutént. A szervezetünkben lévő mikrobáinknak könnyebb dolguk van, ha a hosszú és lassú kelesztéssel készült kovászos pékárukat fogyasztjuk (ha biológus volnék biztos mesélnék most a tejsavbaktériumokról és a mikrobák szerepéről, de ahhoz még bőven van mit tanulnom.).

A búzára érzékeny emberek, így az endometriózisos betegek számára ezért érdemes kipróbálni a kovászos kenyeret, majd megfigyelni a testi reakciókat, legalábbis engem ez győzött meg igazán.

 

Soha ennyi kenyeret (kovászos pizzát, pogácsát, bagettet, focacciát, grissinit stb..) nem ettem, mint amióta mi dagasztjuk, hajtogatjuk, lamináljuk és sütjük, mégsem lettem kövérebb, sőt. Igazából minden ismerősöm ezt kérdezi, ha ennyi kenyeret esztek, hogy nem híztok el? A válasz a fentiekben keresendő: jó minőségű alapanyagok, a kovász működése és az őszinte szeretet, amit a folyamatok iránt érzünk. A kovász összeköt. Összeköt a földdel, amiben a búza nevelkedett, a malommal, ahol őrölték, a kezünkkel, ami formázza, a vízzel, ami táplálja és azokkal az emberekkel, akiknek szintén szenvedélyévé vált a kovászos kenyér sütése.

 

Kép: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr9616373400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia