A hónap felfedezettje: a datolya

Bevallom nem olyan régen kezdtem az aszalt gyömölcsök felé fordulni, de egyre csak fokozódik a rajongásom értük, különösen is a szuperül variálható datolyáért. Természetesen kíváncsi lettem arra is, hogy milyen jótékony hatásai vannak a szervezetemre és miért.

 

A datolyapálma a sivatagok túlélője, mélyre ható gyökereivel a talaj alacsony rétegeiben megbújó talajvizet is eléri, talán ezért is hívják az élet fájának. Csonthéjas termései hatalmas, 30-40 kilogrammos fürtökben teremnek.

Már az aszalt, szárított változatnak is meglepően magas az ásványi anyag tartalma, rendkívül jó kálium, kalcium, magnézium, valamint A-, B6- és K-vitamin forrás. Növényi hormontartalmának köszönhetően segítheti a hormonháztartás egyensúlyának megtartását. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját. Immunrendszerünk erősítője, csontjaink számára fontos tápanyagot tartalmaz, vértisztító hatású. Ha rendszeresen eszünk datolyát, csökken a szívbetegség és a sztroke kockázata. Rost tartalma jó hatással van a vércukorszintünk egyensúlyára, valamint a bélrendszerünkre, segítségével megelőzhető a kellemetlen székrekedés.

Felhasználása igen változatos, a növényi tejek kiváló természetes édesítője, süteményekbe cukor helyett használhatjuk.

 

Extra tipp: Ha plusz energiára van szükségünk, kapjunk be 1 vagy 2 szem datolyát és figyeljük meg a hatását, a kávé utáni sóvárgás legyőzhető vele.

 

Gyors, tápláló és egészséges reggeli ötlet:

Készíts gluténmentes zabpelyhet a szokott módon és keverd bele az alábbi hozzávalókat

-        1-1,5 kanál 100%-os sós földimogyorókrém

-        1 kiskanál maca por

-        3 nagyobb szem aszalt datolya felaprítva

-        szárított kókuszchips

Egy szem finom energia-bomba:

Dolgozz össze egy marék durvára vágott kesudiót, pár szem diót, 2 szem datolyát, fél narancs levét. Formálj belőle kis golyókat, hempergesd meg amarant pehelyben és már eheted is. 10 óraira kiváló!

 

Kép: vájling.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr9016446652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia