Átvenni mások feszültségét

A főnököd szinte berobban az irodába, káromkodik, bevágja maga mögött az ajtót.

Te ülsz csöndben és szorongsz.

A párod a home officeban kiakad valami munkahelyi dolgon, ideges, feszült, de nem mutatja, egyszerűen csak érzed rajta, hogy most jobb nem hozzászólni.

Te ülsz csöndben és szorongsz.

A szüleid épp nem értenek egyet valamiben, sokadjára, veszekszenek, olyanokat vágnak egymás fejéhez, amit normál esetben nem tennének.

Te ülsz csendben és szorongsz.

 

Minden fenti élethelyzetben az a közös, hogy a kiváltó esemény pár perc vagy pár óra alatt megszűnt, megoldódott. A főnököd megnyugodott, a párod rég mással foglalkozik, a szüleid már nevetgélnek, te viszont még mindig az átélt érzelmek hatása alatt ülsz és küzdesz azért, hogy le tudd tenni mások feszültségét, ami most már csak a tiéd.

Miért veszed fel egyáltalán? Miért szorongsz mások helyett? Nem elég a saját stresszes életed?

 

Az empátia egy különleges képesség, különlegesen szép és segítő, de ugyanakkor különlegesen kártékony is tud lenni. Fejlett érzelmi intelligenciára utal beleérezni mások helyzetébe, a saját szemszögünkön túl meglátni más nézőpontokat. Könnyebb megéretni másokat, így mélyebb emberi kapcsolatok tudnak kialakulni.

 

Igen ám, de mások negatív érzelmeit sajátunkként megélni az egészségünk szempontjából is veszélyes. Ezzel sem a másiknak nem segítünk, hiszen nem vagyunk képesek ténylegesen átvenni mások problémáit, sem magunknak nem használunk vele.

 

Nincs tuti, jól beállt tippem ilyen helyzetekre, de az alábbiakat kipróbálhatjuk, a lényeg, hogy ne ragadjunk bele a nem kívánt helyzetekben, tanuljuk meg függetleníteni magunkat más érzelmeitől.

-a jóga és a meditáció minden stresszes élethelyzetben segítségül hívható, általa megtanulhatjuk szétválasztani a testünk és az elménk jelzéseit és helyén tudjuk kezelni a reakcióinkat

-mély levegő, egyszerű, bármikor bevethető és bizonyos szinten hatásos. Érezted már magad nagyon feszültnek, de jó néhány mély be és hosszú kilégzés után érezhetően csökkent a szorongás a gyomrodban?

-sport, különös tekintettel a futásra, ami által lehetőségünk van kiadni az összegyűjtött feszültséget.

-légy tudatos ebben is, beszéld meg magaddal, hogy nem a te feszültséged, nem a te reakciód, nincs ráhatásod, neki kell megoldani

-bízz meg a másikban, hogy idő kérdése, és tudja kezelni a problémáját.

 

Ti hogy birkóztok meg hasonló helyzetekkel?

Egyáltalán mennyire jellemző, hogy átveszitek mások feszültségét?

 

Kép: pexels.com (Anastasia Shuraeva)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr716501156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia