Gáz! Nem gáz!
Laparoszkópos műtét utáni gázok

 

A műtét egyik kezdeti lépése, hogy a hasüreget szén-dioxid gázzal töltik meg, így könnyebben vizsgálhatóvá válik a belső terület, a felfújt hasüregben ugyanis a belső szervek egymástól elválasztódnak.

A gáz jelentős része kivezetésre kerül, de ahogy jómagam is tapasztaltam mindkét műtétem esetében, egy jó adag gáz visszamaradhat, mely a hasüreg felső részében, a vállban vagy a nyakban fájdalmat okozhat. Nekem a műtét utáni első este komoly fájdalmakkal járt, hogy nem kívánatos helyeken próbált kijutni a szervezetemből a gáz. Ezen a fájdalomcsillapító sem segített. A nővérke azonban eszembe juttatta az ellazító technikát, amit próbáltam alkalmazni több kevesebb sikerrel. Egy órákra vissza tudtam aludni, hogy aztán újra a fájdalom felébresszen.

Miket tehetünk, hogy távozzon a gáz?

-        Sétáljunk minél többet. Ez a leghatásosabb módszer.

-        Nem vagyok nagyon gyógyszerezős, de amikor muszáj volt, bevettem 1-2 szemet a nővérek által ajánlott bélgázok okozta puffadást csökkentő gyöngyökből. Csodákra képesek!

-        Kímélő ételeket kell fogyasztani. Értelemszerűen olyanokat, amik nem okoznak puffadást. Ez egy külön bejegyzést is érdemel majd.

-        Sok sok víz! A bélműködés beindítása mellett a műtét utáni erő visszanyerésében is kulcsfontosságú.

-        Engedjük hogy távozzon. Ez az első időben kellemetlen érzés lehet a betegtársak vagy a szerelmünk előtt, de tartsuk szem előtt, hogy ezeknek a gázoknak ki kell jutniuk a szervezetünkből. (a gázok meglétét a felpuffadt has nagyon szépen mutatja)

-        Próbálj meg lazítani! A hasi légzés nekem fájdalommal járt az elején, de meg lehet próbálni nyugtató technikákat bevetni: lassú légzés, meditáció, tudatos beszélgetés a belső szervekkel, hála-érzés kifejezése stb.

 

 

Egy kis szösszenet: néha nagyon vicces tud lenni, ahogy a legkülönbözőbb helyeken próbál magának utat törni a gáz, de a nevetés nagyon fájdalmas az első időkben!!! J

 

Helló Világ! | Endometriózis

Kép és hasznos infók még: https://endometriozis.cafeblog.hu/2016/06/08/hello-vilag/

Kép: euromix.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr6016232028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia