Ösztrogéndominancia szerepe az endometriózisban

Egy nagyon izgalmas témát szeretnék körbejárni ebben a bejegyzésben, mert számtalan előadásban hallottam, hogy ez lehet az endometriózis kialakulásának egy felelőse. Előre leszögezem, nem vagyok se orvos se egyéb tudósa a témának, amiket írok, azokat előadásokból, cikkekből veszem.

Az endometrium, azaz a méh belső nyálkahártyája az ösztrogén hatására növekszik, vastagszik meg.

Az ovulációkor megemelkedik a progreszteron, leesik az ösztrogén szint – összeesik a nyálkahártya – elindul a vérzés. Ha a méhen kívül is van ilyen szövetszaporulat, akkor sajnos az a helyzet áll fent, hogy onnan nem tud tőle megszabadulni a szervezet, lerakódások, összenövések, ciszták, miómák alakulhatnak ki belőle.

 

Az ösztrogén tulajdonképpen egy felépítő hormon, növekedő hormon. Ösztrogéndominanciának azt az állapotot nevezzük, amikor az ösztrogén nevű hormon túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben, ez vezethet a miómák, ciszták kialakulásához, valamint a meddőséghez és az endometriózishoz. 70 évvel ezelőtt az ösztrogén dominanciából fakadó betegségekben szenvedők száma nagyon alacsony volt. Azonban pár évtized alatt rendkívüli módon megnőtt ez az arány, köszönhetően a gazdasági, környezeti, érzelmi változások okozta megnövekedett stressznek.

Az ösztrogéndominancia – épp az építő volta miatt – hozzájárulhat az elhízáshoz. Érdekes, hogy a legtöbb endometriózisos, akivel találkoztam sovány nő.

 

Mi tartalmaz ösztrogént?

tejtermékek ( a fermentált tej már nem annyira rossz ilyen szempontból)

szója

hüvelyesek

glutén

finomított cukrok

mogyorófélék

műanyag termékek (igen, állítólag a csomagolás is számít. A műanyagipar fejlődésével az ösztrogénhatású agresszív vegyületek tömegesen kerülnek a szervezetbe, ezeket nevezik Xenoösztrogéneknek)

hormonkezelt állatok

vörös húsok

feldolgozott élelmiszerek

ivóvíz (víztisztítóval kivonható)

 

Ijesztően hangzik, hogy ezeket ki kéne iktatni az étkezésünkből, vagy legalábbis módjával fogyasztani. Itt van azonban egy olyan lista, ami segítségünkre van az ösztrogénszint csökkentésében.

lenmag, szezámmag

B vitamin

cink

omega 3

zöld tea

E vitamin

magnézium

leveles zöldségek

 

 

Aki bármilyen drasztikus programba kezdene bele, mint akár az étkezés megreformálása, az mindenképpen konzultáljon előtte az orvosával, mert ahány ember, annyi szervezet, annyi testi reakció, annyiféle endometriózis. Nincs általános szabály, mert az orvostudománynak még nincsen határozott állásfoglalása a betegség kapcsán.

 

Hasznos olvasnivaló még:

https://bodywakes.hu/endometriozis-osztrogendominancia-es-a-taplalkozas-osszefuggesei

Kép: nogyogyaszatikozpont.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr4816247884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia