A B 12 vitamin és egy bónusz receptötlet

Úgy érzem minél több dolgot tudok meg erről a betegségről (kéne ehelyett valami jobb szó, talán hívhatjuk életmódváltási jelzőrendszernek), annál kíváncsibb vagyok. Egyre több és több ismeretet akarok szerezni és továbbadni azoknak, akik olvasnak, akik a téma iránt érdeklődnek.

A B12 vitamin is egy ilyen kíváncsiságból fakadó valami. Utánaolvastam angol oldalakon, kerestem, hogy van-e összefüggés a hiánya és az endometriózis között. Ismét nem tudományos tényeket fogalmazok meg, csak érdekességeket a szervezetünkről. A B12 vitamin a sejtmegújulástól az idegek megfelelő működésén át a vérképzésig számos kulcsfontosságú, a szervezet egészét érintő folyamatban vesz részt. A B12 segíti az idegrendszerünk egészséges működését, továbbítja az idegsejtek közötti elektromos jeleket, melyeket az agyunk üzen a testünknek.

 

B12 hiány tünetei:

·       nagyfokú fáradtság

·       ingerlékenység

·       depresszió

·       zsibbadás és bizsergés

·       izomgyengeség

·       memóriazavar

 

B12 pótlása:

·       húsok (na igen, a vörös húsokat az endometriózisosoknak nem javasolt fogyasztani)

·       belsőségek (érdekelne erről egy szakvélemény)

·       kagyló

·       szardínia

·       lazac

·       tőkehal

·       tojás

·       dúsított gabonapelyhek

·       vitamin vitaminok pótlására nagy általánosságban elmondható, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és a gyümölcsöt

 

Plusz egy receptötlet, melynek segítségével garantáltan finom vacsora közben juthatunk B12 vitaminhoz.

Brokkolis tőkehal sütőben

Egy tepsire ráfektetjük a sózott, borsozott tőkehal szeleteket, meglocsoljuk olivaolajjal.

Elkészítjük a mártást: előre megfőzött brokkolit turmixba teszünk egy doboz kókusztejszínnel, kevés mustárral, fokhagymával, fél citrom levével és sűrítésként rizspelyhet teszünk bele. Az így elkészült szószt elkeverjük reszelt laktózmentes sajttal és ráöntjük a halra. Sütőben aranybarnára sütjük, eközben épp elég időnk van elkészíteni köretnek a rizst vagy a kölest.

 

Kép: femina.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr7516263196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia