A hónap felfedezettje: a shiitake gomba
Jótékony hatását tekintve a vírus elleni védekezés egyik kiegészítő vitamin és ásványai anyag forrása is lehet

A minap vettem egy adag shiitake gombát, amit néha használtam már, de sosem vettem az energiát, hogy utánajárjak, mit is eszem valójában. Most azonban elolvastam és kellemes meglepetés ért, hiszen számos jótékony hatása van rendszeres fogyasztásának, amiket most megosztok veletek.

A hosszú élet zálogaként már régóta ismert a keleti kultúrákban, mert jelentős A, B, D és E vitaminforrás. Rostban gazdag, de kalóriában szegény. Cink tartalma igen magas, amit viszonylag nehéz magunkhoz venni természetes alapanyagokból, de a shiitake gomba tönkjében nagy mennyiségben található. Vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják magas fehérje és kálium tartalma miatt.

Természetes immunerősítőként tartják számon, mert lentián tartalma gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, így rendkívül hasznos a fertőzések, betegségek leküzdésére – sőt, megállíthatja vagy lassíthatja a rákos daganat növekedését. A koleszterinszint csökkentésével pedig segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. 

Engem meggyőzött, így biztosan beépítem az étkezésünkbe. Kezdetnek alább olvashattok egy rizses egytálételt, de alig várom, hogy gombakrémet, gombalevest vagy ázsiai tésztás ételt készítsek belőle.

 

Receptötlet, ami tetszőlegesen variálható az otthoni alapanyagok szerint (én legalábbis így szoktam főzni):

1 bögre rizs

3 db újhagyma vagy egy fél póréhagyma

1 db sárgarépa csíkokra vágva

5 dkg zöldborsó

6-8 db shiitakegomba

2 gerezd fokhagyma - ezzel kezdem a pirítást, kiveszem egy kis tálkába és a végén adom majd hozzá újra

kevés gyömbér reszelve

szezámmag

kevés méz, só

A rizst előfőzzük. A többi hozzávalót wokban megpirítjuk, a legvégén tesszük bele a gombát, mert annak nagyon kevés hőkezelés elegendő. Hozzáadjuk az összekevert szószunkat, ami a következőkből áll:

2 ek szójaszósz

3 ek szezámmagolaj

2 ek tökmagolaj

gombapor (piacon termelőktől beszerezhető)

Majd hozzáadjuk a rizst, kicsit rápirítunk, a legvégén friss petrezselyemmel szórjuk meg.

 

Jó étvágyat!

 

A B12 vitaminról itt olvashatsz: https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/2020/10/30/a_b_12_vitamin_es_egy_bonusz_receptotlet

 

Kép: supergreens.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr5516287264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia