Az otthoni karantén vagy egy nyugisabb hétvégi nap remek lehetőséget kínál a főzőcskézéshez. Szeretek új receptekkel kísérletezni, de leginkább azt a szabadságot szeretem, hogy a saját fejem után mehetek a hozzávalók kiválasztásában, az ízek párosításában, a színek és formák variálásában. Természetesen arra törekszem, hogy endo-kompatibilis ételeket főzzek, így esett a választásom a gnocchira.
A ma is nagyon népszerű burgonyás gnocchit az 1880-as évektől készítették Olaszország-szerte, számos formában megtalálható azóta a legtöbb ország étlapján. Hazánkban a nudli névre hallgató, vastagabb verziót részesítették előnyben nagymamáink, illetve szemlemorzsával készítve a vadas marha köreteként elhíresült zsemlegombóc is ehhez a metodikához hasonlóan készül (imádom, ahogy anyukám készíti). Biztos a ti nagyszüleitek is előszeretettel készítettek lekváros nudlikat, amiket a hatalmas tésztanyújtó fa deszkán sodortak, elevenen él a kép az emlékeimben, minden csupa liszt volt és igazi békebeli hangulat.
Bárhogyan is nevezzük ezt a jól variálható alaptésztát, nagyon könnyen elkészíthető és akár egy szuper közös családi program is lehet, ahogyan a gyerekek a kis kezeikkel formázzák a nudlikat.
Zsályás gnocchi
kb 1 kg főtt krumpli (lehet sütőtökpürével, batátával is színesíteni)
teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
só, bors, friss zsálya
laktózmentes vaj
parmezán
A kihűlt krumplikat jó alaposan összenyomtam egy villával, belegyúrtam a tojásokat, a sót és a zsálya egy részét. Fokozatosan adagoltam hozzá a lisztet, amíg egy jól formálható tésztát nem kaptam. Kis adagokat vettem ki a tálból, átgyúrtam és lisztezett pulton hosszú kígyókat sodortam belőle. Ezeket 1-2 cm-es darabkákra vágtam, majd villában kicsit formáztam a tetejét. Forrásban lévő sós vízbe tettem és amint a felszínre jöttek kivettem őket.
Szinte bármilyen szósszal jól mutatnak, én most egy egyszerű zsályás vajmártást készítettem hozzá, zsályaropogóssal és parmezánnal. Isteni lett!
Mivel nagyobb adagot készítettem, a következő formázás után fokhagymás tejszínes öntete kapnak a kis krumplinudlik.
És már kitaláltam az ezt követő verziót is, amit paradicsommártással fogok a végén a sütőben összesütni, természetesen sajttal a tetején.
Kép: divany.hu (ha saját képre lennétek kíváncsi, akkor nézzétek meg a gasztroendometriózis instagram oldalt)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.