Van a gluténérzékenyeknek gabonája?

„… mikor egy hatalmas érő-aranysárga búzatáblában lépdeltem, az megszólított. Ezt mondta: – Gondoltál-e rá, hogy már Krisztust, meg a 12 tanítványát is én etettem? (…)mert ha én vagyok, már nincs éhezés. Én olyan kedves vagyok, akit nem lehet megunni. De több ennél; szimbólum, festői szépség, az élet, az ember szerény örök barátja.(…) nyúlsz hozzám, és viszed tovább utódaimat a halhatatlanságba. Tépj le rólam egy kalászt, és te is halhatatlanná válsz általam: mert bennem van a jövő; az én utódaimnak a végtelen sora kísérik a végtelen úton a te unokáid-unokáinak-unokáit, mikor már a csontjaid is elporladtak szeretni fognak engem, bennem áldani téged örökkön-örökké, ámen.” dr Barabás Zoltán

Ennél jobban nem lehetne kifejezni a búza évszázadokon átívelő különleges szerepét, mégis miért van manapság olyan sok gluténérzékeny, akiknek meg kell válogatni milyen búzából készült kenyeret esznek? Gyakran az endometriózis mellé is társul ez a fajta érzékenység, érdemes tehát jó alternatívákat keresni. A betegség jellegzetes tünetei: hasfájás, hasmenés, puffadás, ami elég sok más betegség kísérő tünete is lehet. A gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban annak egyik komponense a gliadin, indítja el az autoimmun folyamatot, így, ha ezt kizárjuk az étrendből, akkor a kóros folyamat leáll, és a bélrendszer regenerálódik, valamint a tünetek megszűnnek.

Számos gluténmentes termék közül választhatunk a boltokban, én most nem ezeket venném sorra. Bejegyzésemben a búzafajtákat vizsgáltam meg, hogy vajon van-e olyan, amit érdemes kipróbálni, mert tápértékben sokat ad, viszont az érzékenyektől sem veszi el a kellemes közérzet, normál bélállapot lehetőségét (itt nem a teljes gluténmentes diétát tartókra gondolok). Az alábbi gabonákban is van természetesen glutén, de vizsgálatok szerint kevésbé zavarják meg a természetes bélflórát.

Endometriózisosként ha tehetjük, válasszunk teljes kiőrlésű liszteket. A magbél mellett a csíra és a gabona héja is bele van őrölve a lisztbe, így az sokkal több tápanyagot és ballasztanyagot tartalmaz, mint a finomlisztből készült termékek. Segítik az emésztést, fokozzák az anyagcserét, jótékonyan befolyásolják az ideg- és izomműködést, csökkentik a koleszterinszintet.

Alakor, vagy más néven ősbúza

Alacsony a gluténtartalma, de jó fehérjeforrás, gazdag a vas, élelmi rost és B-vitamin tartalma. Magas az antioxidáns tartalma. Mivel évezredeken át nem módosítottak rajta, gluténérzékenyek is előszeretettel fogyasztják a kellemetlen tünetek megjelenése nélkül.

Hajdina

Ugyan mi jellemzően kását készítünk belőle, de ez is tápértékben magas liszt lehetőség. Rostban kiemelkedően gazdag, prebiotikus tulajdonságai révén segítik a bélflóra rendes működését. Hasznos összetevője a diétás étrendnek.

Tönköly

A búzánál kevesebb glutént tartalmaz, így könnyebben emészthető. Jelentős a kálium, vas, és a cink tartalma. 

Zab

Rosttartalma csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, segít kiegyenlíteni a vércukorszintet. A benne lévő élelmi rost segít megakadályozni a 2-es számú cukorbetegség kialakulását.

 

Kép: wellandfitt.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr6616356110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia